• Voor 11:00 uur besteld? Dezelfde avond geleverd
 • Gekoelde levering door heel Nederland & België
 • Gratis verzending v.a. € 100,-
 • 9,3 | 95% raadt ons aan

Verse Ribeye deal | 35% korting!

Bestel nu
Acties
Rundvlees
(Ibérico) varkensvlees
Voor op de BBQ
Kip en Kalkoen
Lamsvlees
Vis en schaaldieren
Wild vlees
Wagyu-collectie
BBQ- en kookartikelen
Halal meat
Rubs en sauzen

BBQ Vlees temperaturen en kerntemperaturen

07 juli 2024 - Leestijd: 5 minuten

Barbecueën is een kunst en het bereiken van de perfecte gaarheid vereist kennis en precisie. In deze gids duiken we diep in de wereld van BBQ vlees temperaturen en kerntemperaturen. Of je nu een doorgewinterde grillmaster bent of net begint met barbecueën, deze informatie helpt je om je BBQ-vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Waarom zijn BBQ vlees temperaturen en kerntemperaturen belangrijk?

De juiste temperatuur is cruciaal voor zowel de smaak als de veiligheid van je vlees. Het zorgt ervoor dat je vlees sappig en mals blijft, terwijl je ook de voedselveiligheid waarborgt. Vlees dat niet de juiste temperatuur bereikt, kan schadelijke bacteriën bevatten zoals salmonella en E. coli. Bovendien helpt het kennen van de juiste temperaturen je om de perfecte textuur en smaak te bereiken, wat resulteert in een bevredigende maaltijd voor jou en je gasten.

De ideale kerntemperaturen voor verschillende vleessoorten

Het kennen van de juiste kerntemperaturen is essentieel voor een perfecte BBQ. Hier is een handige lijst:

 • Rundvlees: Medium-rare: 52-55°C, Medium: 60-65°C, Well done: 70°C+
 • Varkensvlees: 70-75°C
 • Kip: 75-80°C
 • Lamsvlees: Medium-rare: 55-60°C, Medium: 65-70°C, Well done: 70°C+
 • Vis: 60-62°C

Deze temperaturen zorgen ervoor dat het vlees veilig is om te eten en behouden de beste textuur en smaak. Het gebruik van een vleesthermometer helpt om deze temperaturen nauwkeurig te meten, waardoor je de perfecte gaarheid kunt bereiken zonder te raden. Veiligheidsmarges zijn ook belangrijk; bijvoorbeeld, kip moet altijd een minimumtemperatuur van 75°C bereiken om schadelijke bacteriën te doden.

Hoe meet je de kerntemperatuur van vlees correct?

Het correct meten van de kerntemperatuur is essentieel voor perfecte resultaten. Volg deze stappen:

 1. Gebruik een vleesthermometer: Dit is het meest nauwkeurige hulpmiddel. Zorg ervoor dat je een betrouwbare, digitale vleesthermometer gebruikt voor snelle en nauwkeurige metingen.
 2. Plaats de thermometer in het dikste deel van het vlees: Vermijd botten en vet, want die geven een verkeerde temperatuur aan. Dit zorgt ervoor dat je de kern van het vlees meet, waar het het langzaamst gaart.
 3. Meet op meerdere punten: Dit helpt om een consistente temperatuur te garanderen. Draai het vlees eventueel en meet opnieuw om zeker te zijn van een gelijkmatige garing.

Veelgemaakte fouten zijn onder andere het te vroeg meten, het plaatsen van de thermometer in vet of bot, en het niet controleren van meerdere plekken. Door deze stappen te volgen, vermijd je deze veelvoorkomende fouten en zorg je voor perfecte resultaten.

Grillen vs. indirect barbecueën

Grillen

Grillen is een directe kookmethode waarbij hoge temperaturen (200-300°C) worden gebruikt. Het is ideaal voor dunne stukken vlees, hamburgers en worstjes. Deze methode zorgt voor een snelle bereiding en een mooie karamellisatie aan de buitenkant van het vlees, wat een heerlijke smaak geeft. Grillen is perfect voor het creëren van een knapperige korst, maar het vereist aandacht om te voorkomen dat het vlees verbrandt.

Indirect barbecueën

Indirect barbecueën is een langzamere kookmethode waarbij de temperatuur tussen 100-150°C ligt. Dit is perfect voor grote stukken vlees zoals brisket, pulled pork en hele kippen. Door indirect te barbecueën, krijg je een gelijkmatige garing en behoud je de sappigheid van het vlees. Deze methode is ideaal voor langzaam garen, wat resulteert in mals en smaakvol vlees. Het vergt wel wat planning en geduld, maar de resultaten zijn de moeite waard.

Hoe beïnvloedt de BBQ-temperatuur de kwaliteit en smaak van het vlees?

De temperatuur heeft een enorme invloed op de malsheid en sappigheid van je vlees. Bij hogere temperaturen krijg je een knapperige buitenkant dankzij de Maillardreactie en karamellisatie. Deze reacties zorgen voor de ontwikkeling van complexe smaken en aroma’s die je BBQ-gerechten naar een hoger niveau tillen. Lage en langzame temperaturen helpen om taaiere stukken vlees om te zetten in sappige en malse maaltijden door het collageen in het vlees langzaam af te breken.

Te hoge temperaturen kunnen het vlees uitdrogen en taai maken, terwijl te lage temperaturen ervoor kunnen zorgen dat het vlees niet goed gaart. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden om de beste textuur en smaak te bereiken.

Technieken om de BBQ-temperatuur te reguleren

Een goede temperatuurregeling is cruciaal voor succesvol barbecueën. Hier zijn enkele technieken:

 • Gebruik ventilatiegaten en het deksel: Hiermee kun je de luchtstroom en dus de temperatuur regelen. Het openen van de ventilatiegaten verhoogt de temperatuur, terwijl het sluiten ervan de temperatuur verlaagt.
 • Directe en indirecte hittezones: Door kolen aan één kant van de BBQ te plaatsen, creëer je verschillende kookzones. Dit geeft je de flexibiliteit om vlees te schroeien op hoge temperatuur en vervolgens te laten garen op lagere temperatuur.
 • Temperatuurcontrole apparaten: Investeer in een goede thermometer en regelapparatuur. Dit kan een digitale thermometer zijn die continu de temperatuur meet, of een geavanceerd temperatuurregelsysteem dat de luchtstroom automatisch aanpast.

Het beheersen van de temperatuur op je BBQ is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt ontwikkelen om consistent uitstekende resultaten te behalen.

Veilige minimumtemperaturen voor verschillende vleessoorten

Om voedselveiligheid te waarborgen, is het belangrijk om de minimumtemperaturen te kennen:

 • Rundvlees (biefstuk): 63°C
 • Varkensvlees: 70°C
 • Kip en kalkoen: 75°C
 • Vis: 62°C

Het bereiken van deze temperaturen zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën worden gedood, waardoor je vlees veilig is om te eten. Onvoldoende gegaard vlees kan leiden tot voedselvergiftiging, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Door deze richtlijnen te volgen, minimaliseer je het risico op voedselgerelateerde ziekten.

Het belang van rusttijd na het barbecueën

Laat vlees altijd rusten na het grillen. Dit helpt de sappen gelijkmatig te verdelen, wat resulteert in een sappiger eindproduct. Richtlijnen:

 • Steaks: 5-10 minuten
 • Grote stukken vlees: 15-30 minuten

Tijdens het rusten blijven de sappen in het vlees, wat de smaak en malsheid verbetert. Als je vlees direct na het grillen aansnijdt, kunnen de sappen eruit lopen, waardoor het vlees droger wordt. Rusttijd geeft de sappen de tijd om zich door het vlees te verspreiden, wat zorgt voor een beter eindresultaat.

Tekenen dat vlees de juiste temperatuur heeft bereikt zonder thermometer

Hoewel een thermometer het meest betrouwbaar is, zijn er visuele en tactiele indicatoren:

 • Kleur van het sap: Helder voor kip, roze voor rundvlees.
 • Handpalmmethode: Voel de stevigheid van het vlees en vergelijk het met verschillende delen van je handpalm.

Deze methoden kunnen handig zijn als je geen thermometer bij de hand hebt, maar ze zijn minder nauwkeurig. Het gebruik van een thermometer geeft je de zekerheid dat je vlees de juiste temperatuur heeft bereikt en veilig is om te eten.

Aanpassen van de BBQ-temperatuur voor verschillende weersomstandigheden

Weer kan de temperatuur van je BBQ beïnvloeden. Hier zijn enkele tips:

 • Wind: Gebruik windschermen. Wind kan de hitte van je BBQ verminderen, waardoor je langer moet koken om dezelfde resultaten te bereiken.
 • Regen: Houd het deksel zoveel mogelijk dicht. Regen kan de temperatuur verlagen en het moeilijk maken om een constante hitte te behouden.
 • Koude temperaturen: Gebruik extra kolen of briketten. In koud weer heb je meer brandstof nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden.

Door deze aanpassingen te maken, kun je consistentie behouden, ongeacht de weersomstandigheden.

Veelgemaakte temperatuurfouten en hoe ze te voorkomen

Hier zijn enkele veelgemaakte fouten en hoe je ze kunt voorkomen:

 • Te hoge temperatuur: Zorg voor goede temperatuurcontrole. Gebruik ventilatiegaten en temperatuurregelapparatuur om de hitte te beheren.
 • Ongelijkmatige hitte: Creëer directe en indirecte hittezones. Dit geeft je de flexibiliteit om verschillende delen van je BBQ te gebruiken voor verschillende kookstijlen.
 • Onjuist meten: Gebruik een betrouwbare thermometer en meet op meerdere punten. Controleer altijd de temperatuur op verschillende plaatsen in het vlees om een nauwkeurige meting te krijgen.

Het vermijden van deze fouten helpt je om consistent perfecte resultaten te behalen bij elke BBQ-sessie.

Conclusie

Met deze gids ben je goed voorbereid om de perfecte BBQ te bereiden met de juiste temperaturen en kerntemperaturen. Door deze kennis toe te passen, verbeter je je barbecuevaardigheden en zorg je voor heerlijke en veilige maaltijden. Onthoud dat oefening en geduld essentieel zijn om een meesterlijke grillmaster te worden.

Wat onze klanten zeggen

Reviews van klanten

Mariet , Sassenheim
9

Goed

Levering was niet helemaal goed gegaan. Is na een prettig en snel telefonisch contact in 1 dag opgelost. Daar kunnen veel bedrijven een voorbeeld aannemen.

Frank, Rhoon
10

Fantastische kwaliteit vlees tegen een mooie prijs en snel thuis geleverd. Love it!

Renzo , Nederland
10

Zowel kwaliteit als service is Geweldig!

Over kwaliteit valt niks te klagen. Het ene stuk halen ze uit Uruguay de ander uit Argentinië. Als het vlees niet smaakt ligt dat volledig aan jezelf. En qua service, snelle reacties en ze komen altijd met een oplossing, ik haal me vlees nergens anders meer.

Jelle, België
10

Superlatieve

Ik ben steeds weer verbluft door de uitzonderlijke kwaliteit van het vlees dat ik je ontvangt van The Meat Boys. Het vlees was wederom ongeëvenaard mals, sappig en vol van smaak. De smaakexplosie die ik heb ervaren bij elke hap was werkelijk ongeëvenaard. De service was ook voortreffelijk, met een snelle en efficiënte levering. Ik kan met zekerheid zeggen dat The Meat Boys mijn favoriete plek blijft om vlees te bestellen. Een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar topkwaliteit vlees! Veel lof voor het team achter The Meat Boys!

Marc , Maassluis
8

Super ervaring

Mijn allereerste bestelling was een succes. Op tijd geleverd, goed gekoeld en kwaliteit van het vlees was top, beter dan verwacht. Er volgen zeker meerdere bestellingen. Ga zo door!!!

Andre Correa , ‘s-Gravenhage
10

Agility and good quality

Great solution for short notice barbecues… Good meet with good quality and excellent service.

Olivier , Knokke-heist
10

Zeer lekker vlees en vlotte levering

Topkwaliteit en snelle en vlotte levering in België. Aan te raden

Bart , Hoevelaken
10

Heerlijk vlees en snel geleverd

Vlees besteld, geleverd op afgesproken dag. Vlees is boven verwachting mals.