Bavette Pinwheels
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 4 – 6
Wat heb je nodig?
- BBQ met deksel
- Gietijzeren plancha of pan
- Kernthermometer
- Rookhout
- Slagerstouw
- Slagers hamer (geen must)
- Fileer mes
- Saus kwast
Ingrediënten:
- Bavette ca. 900 gr. of Flank steak ca 1,2 kg
- Pesto mayonaise
- Mozzarella kaas plakken
- Rucola
- Bbq rub ca. 1 eetlepel
- Zwarte peper versgemalen
Voorbereiding:
- Haal de Bavette uit de verpakking, dep droog en snijd eventuele loshangende delen of dikke stukken vet voorzichtig weg.
- Leg de Bavette plat neer en snijd met een scherp (fileer) mes het vlees voorzichtig in de dikte van
het vlees in terwijl je je andere hand op het vlees legt. Nadat je een snee hebt gemaakt vouw je het
vlees een stukje open en dan snij je met het mes richting de zijkanten totdat je het hele stuk kan
open vouwen. Let steeds goed op dat je niet door het vlees heen snijd naar de boven en onderkant
en zorg ervoor dat de 2 helften allebei ongeveer even dik zijn. - Eenmaal opengeklapt pak je de slagers hamer of de achterkant van een steelpan en sla je
voorzichtig vanuit het midden naar de zijkanten toe op het vlees zodat het overal even dik is. - Bestrooi de Bavette met versgemalen peper en smeer vervolgens met een saus kwast een laagje
pesto mayonaise op het vlees. Dan beleg je het met mozzarella plakken (geraspte kan ook) en daarop
leg je een paar handjes rucola. Laat rondom een stuk open zodat de vulling er niet uit gaat bij het
oprollen. - Rol de belegde Bavette voorzichtig en gelijkmatig op.
- Knip of snijd ca. 8 stukjes slagerstouw van ongeveer de lengte van de Bavette rol en schuif die onder
de rol waarbij je vanuit het midden 2 keer naar de buitenkanten toe werkt. Verdeel de touwtjes zo
dat er ongeveer 4 á 5 cm tussen zit. - Leg bij elk touwtje een knoop door eerst 2 of 3 keer te wikkelen en daarna de knoop aan te trekken.
Snijd vervolgens tussen de touwtjes door met een scherp mes. - Bestrooi de pinwheels rondom nog licht met je favoriete BBQ rub.
- Stook de BBQ op en ga voor een indirecte bereiding bij een temperatuur van ca. 120 °C
- Als je gaat voor het afgrillen op dezelfde BBQ dan laat je meteen een gietijzeren plancha of pan mee
verwarmen in de BBQ, zet deze direct en zo dicht mogelijk boven de kolen zodat die goed heet kan
worden!
Bereiding: - Zodra de bbq op temperatuur is leg je een blokje rookhout of een handje rookchips tussen de kolen.
- Steek een kernthermometer in het dikste deel van één of meerdere Bavette pinwheels en leg ze
indirect op het rooster. Sluit de deksel van de BBQ. - Als de kerntemperatuur ongeveer 40 °C is dan kunnen de pinwheels op de hete plancha of in de pan worden gelegd om een lekker korstje aan de buitenkant te geven. Draai de pinwheels na een paar minuten om zodra er een mooie korst op is gekomen.
- De kaas die er iets uitgelopen is tijdens het roken word nu ook mooi krokant gebakken op het hete
gietijzer, heerlijk! - Als de kerntemperatuur 52 °C is kunnen de pinwheels eraf en laat je ze lichtjes afgedekt onder een
stukje aluminiumfolie 5 minuten rusten. - Tijd om te genieten, eet smakelijk!
