Beef Tagliata met gerookte Ribeye
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Aantal personen: 2 – 4
Wat heb je nodig?
- BBQ met deksel
- Kernthermometer
- Rookhout chunk
- Taart rooster/ kook rooster
Ingrediënten:
- Ribeye steaks 2x 250 gr.
- BBQ rub voor rundvlees
- Rucola 100/150 gr.
- Cherrytomaatjes/ snacktomaatjes 250 gr.
- Parmezaanse kaas snippers 100 gr.
- Pijnboompitten
- Versgemalen peper en zout
- Extra vierge olijfolie
- Balsamico azijn (optioneel)
- Cress (optioneel)
Voorbereiding:
- Haal de (ontdooide) Ribeye’s uit de verpakking, dep ze droog en snijd eventuele loshangende delen
en vet weg. - Bestrooi de Ribeye’s rondom met je favoriete BBQ rub voor rundvlees.
- Leg de Ribeye’s op een taart rooster/ kook rooster en zet in de koelkast.
- Na een half uur steek je de BBQ aan en richt je deze in voor een indirecte bereiding bij ca. 140 °C
- De Ribeye’s haal je een kwartiertje later alvast uit de koelkast (na 45 min.)
- Doe de Rucola in een grote kom, snijd de tomaatjes doormidden of in vieren en doe die erbij.
- Rooster wat pijnboompitjes in een koekenpan en doe die erbij.
- Giet wat extra vierge olijfolie erbij en meng.
- Optioneel kun je nog wat balsamico azijn toevoegen.
- Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
- Doe er als laatste nog wat parmezaanse kaas snippers bij.
Bereiding: - Als de BBQ op temperatuur is leg je een klein blokje, of handje snippers rookhout tussen de kolen (ik
gebruik meestal eiken of whiskyvaten bij rundvlees). - De Ribeye’s leg je nu indirect op het rooster met een kernthermometer in het dikste deel van het
vlees. - Laat de Ribeye’s nu roken tot een kerntemperatuur van ca. 42 °C
- Haal de Ribeye’s van het rooster, stook de BBQ maximaal op en leg het rooster dicht op de kolen.
- Als het rooster goed heet is grill je de Ribeye’s aan beide kanten voor een lekkere korst en haal je ze
eraf bij en kerntemperatuur van ca. 52 °C voor een mooie medium rare garing. - Laat de Ribeye’s 5 tot 10 minuten rusten onder een stukje aluminiumfolie.
- Snijd de Ribeye’s in plakken, deze plakjes kun je weer doormidden snijden voor iets meer hap klare
stukken. - Leg het rucola mengsel op een mooi bord of schaal en verdeel hier de gesneden Ribeye over.
- Maak af met nog wat parmezaanse snippers en cress en giet er als laatste nog wat extra vierge
olijfolie overheen (balsamico azijn optioneel toe te voegen). - Eet smakelijk!