Beef Wellington
Voorbereiding: 90 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Aantal personen: 6
Wat heb je nodig?
- BBQ met deksel
- Kernthermometer
- Pizzasteen
- Skillet/ koekenpan
- Vershoudfolie
- Bakpapier
Ingrediënten:
- Ossenhaas (centre cut) 600-700 gram
- Vers bladerdeeg op rol 275 gram
- Serranoham/ parmaham 200 gram
- Kastanjechampignons 250 gram
- Sjalotten 4 stuks
- Knoflook 1 teen
- Verse tijm, halve eetlepel
- Eigeel van 1 ei
- Zout en peper
- Roomboter
Voorbereiding:
- Neem een stuk ossenhaas van gelijke dikte met een gewicht van ongeveer 600-700 gram, dep deze goed droog en bestrooi rondom met zout. Leg voor 45 minuten in de koelkast. Steek meteen de BBQ aan
en ga voor een directe opstelling. - De zogenaamde duxelles maak je van champignons, ui en knoflook. Snijd hiervoor de
kastanjechampignons heel fijn of doe ze in een keukenmachine. Snijd ook de sjalotjes en het teentje
knoflook fijn. - Plaats een skillet op het rooster of een koekenpan op het fornuis en smelt een klontje boter. Doe de
champignons, sjalotjes en de knoflook in de pan en roerbak dit totdat het vocht is verdwenen. Voeg
de tijm toe en breng op smaak met peper en zout. - Richt de BBQ in voor een indirecte bereiding bij ca. 200°C en leg daarbij de pizzasteen op het
rooster. - Leg 2 lagen vershoudfolie op elkaar ruim groter dan de ossenhaas. Leg hierop de ham
dakpansgewijs als een rechthoek. Dit ook ruim groter dan de ossenhaas zodat deze er ingerold kan
worden. - Verdeel de duxelles nu over de ham en zorg voor een gelijkmatige verdeling, druk het met de bolle
kant van een lepel aan. - Dep de ossenhaas droog en leg hem aan het begin van de duxelles. Rol nu de ham met de duxelles
om de ossenhaas heen met behulp van de vershoudfolie. Laat dit een kwartier in de koelkast
opstijven. - Leg weer 2 lagen vershoudfolie neer en leg daarop het vel bladerdeeg. Het bladerdeeg weer iets
breder dan de rol en van het bladerdeeg dat je overhebt kun je de Wellington decoreren. - Haal de folie van de ingepakte ossenhaas en rol deze nu in het bladerdeeg op dezelfde manier.
Bestrijk de zijkanten van het bladerdeeg met losgeklopt eidooier en plak ze vast. Rol de ossenhaas in
het deeg om zodat de vouwen aan de onderkant zitten. - Decoreer de Wellington door strepen in het bladerdeeg te trekken met een scherp mes; pas hierbij
op dat je niet door het deeg heen snijdt. Plak er eventueel figuurtjes op met het restant van de
bladerdeeg. - Leg de Beef Wellington op een stuk bakpapier en smeer hem in met het eigeel van 1 ei. Dit zorgt
voor een mooie goudbruine kleur.
Bereiding:
- Til de Beef Wellington op aan het bakpapier en leg op de pizzasteen in de BBQ. Steek een
kernthermometer via de zijkant in het vlees en sluit de deksel. - Haal na 15 minuten het bakpapier onder de Beef Wellington vandaan.
- Na 45 minuten tot een uur in totaal zal de ossenhaas een kerntemperatuur van tussen de 50 en
55°C hebben bereikt en dus perfect medium-rare zijn. Het bladerdeeg zal tevens mooi goudbruin zijn. - Haal de Beef Wellington van het rooster en laat minimaal 15 minuten rusten op kamertemperatuur.
Leg hier geen stuk aluminiumfolie overheen want dit gaat ten koste van de knapperige buitenlaag van
het bladerdeeg. - Snijd de Beef Wellington in mooie dikke plakken en leg deze plat neer.
- Dit maakt indruk, eet smakelijk!
