Ossenhaas (biefstuk) Bali
Aantal personen: 5
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Wat heb je nodig?
- 1 Ossenhaas á 1,5 kg of 5 Tournedos
- 250 gram Blue Band margarine
- 3 eetlepels Sambal Oelek
- Witte peper
- Wit brood
- Zout
Biefstuk Bali
- Haal de ossenhaas een half uur tot een uur van tevoren uit de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen, voordat je gaat bakken.
- Dep de ossenhaas/tournedos droog, bestrooi beide kanten royaal met zout en 1 kant met witte peper.
- Smelt de margarine in een pan en laat dit uitbruisen. Zodra het schuim weg begint te trekken en de margarine een beetje bruin begint te kleuren, leg je de biefstukken in de pan.
- Blijf de tournedos bewegen en bak vervolgens op halfhoog vuur tot de gewenste gaarheid. 2 minuten per kant voor ‘rare’. 3 minuten per kant voor ‘medium rare’. En 4 minuten per kant voor ‘well done’.
- Haal de ossenhaas uit de pan en leg ze op een bordje. Dek luchtig af met aluminiumfolie.
- Voeg 1 eetlepel heet water toe aan de pan, het vet zal hierdoor gaan bruisen. Schraap met een houten lepel de eventuele aanbaksels los en laat even rustig pruttelen. Voeg vervolgens de sambal toe en roer het goed door.
- Leg de ossenhaas in zilverfolie en laat ze minimaal 5 minuten rusten. Schenk de jus in zijn geheel over de ossenhaas voor de complete smaaksensatie.