Bigger Better Bastard’s Beef Bourguignon (BBBBB)
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 3-5 uur
Benodigdheden:
– Meatboys kamado
– Grote Dutch oven
Ingrediënten:
- 1 tot 1,5kg Sukade van de The Meatboys
- 200gr Bacon
- 5 Knoflooktenen, fijn gesneden
- 2 Gele ui, fijn gesneden
- 2 Grote wortels, in kleine stukken
- Paar takjes verse tijm
- 3 Laurierblad
- Half kopje bloem
- Halve fles rode wijn
- 1l Runderbouillon
- 2el Tomatenpuree
- Bakje champignons, in vieren gesneden
- Lente-ui, in kleine ringen
- Handje peterselie, fijn gesneden
- Olijfolie
- Klontje boter
- Zout en peper
Wat moet je doen?
- Verwarm de kamado op 250 graden, voor directe bereiding.
- Snijd de sukade in grove stukken, dep droog, zet royaal in zout-peper en rol ze lekker door de bloem.
- Bak de bacon in de Dutch oven op de barbecue. Wanneer ze goed gekleurd zijn haal je ze uit de pan en zet je ze apart. Bak de stukken sukade nu in het vet van de bacon. Mocht er te weinig vet in de pan zitten dan kun je wat boter toevoegen in de pan. Bak rondom bruin aan. Kleur is smaak! Haal uit de pan en zet apart.
- Bak in dezelfde pan de ui een minuut of drie. Voeg hierna de knoflook toe, roer goed door. Wanneer de knoflook kleurt mag de tomatenpuree erbij. Bak dit geheel weer een paar minuten. Mocht het te droog worden kan er een scheutje water bij worden gegooid. Voeg een handje bloem toe en bak twee minuten mee. Blijf roeren! De temperatuur van de kamado moet nu omlaag, zet de schuiven bijna dicht. We gaan makken op een temperatuur van 120-150 graden. Geef het de tijd, ga ondertussen verder bij de volgende stap.
- Tijd voor vloeistof! Voeg de rode wijn en drie kwart van de bouillon toe. Schraap alles van de bodem en voeg de sukade en de bacon toe. Ook de tijm en laurier mogen erbij. Roer goed door. Als de sukade volledig onder gedompeld is dan kan het deksel erop. Mocht dit niet het geval zijn, voeg dan nog wat runderbouillon toe.
- Laat alles rustig garen. Dit kan 2,5-3 uur duren. Ieder uurtje even gluren of de sukade nog onder staat.
- Wanneer de sukade bijna klaar is (proef na 2,5 uur!) brengen we hem nog wat meer op smaak met zout/peper (indien nodig). Mocht er vet op de top drijven dan zou ik dit even wegscheppen. Indien de saus te dun is kun je nog even zonder deksel verder garen zodat de saus wat indikt.
- Voor het vervolg moet je even het fornuis aanslingeren. Verwarm olie in grote pan en bak de lente-ui hot and fast voor ongeveer 2 minuten. Zet aan de kant ter garnering. Bak in dezelfde pan de champignons. Ze mogen goed kleuren, want ook hier is kleur weer smaak.
- Haal nu de Beef Bourguignon van de kamado, roer de champignons door en garneer met de lente-ui en peterselie. Ik serveerde het met rijst, maar lekker brood of aardappelpuree kan ook. Smakelijk!
