Eendenborstfilet met zoete uiensaus
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 4
Wat heb je nodig?
- BBQ met deksel
- Kernthermometer
- Gietzijzeren pan
- Scherp mes
- Houten spatel
- Garde
Ingrediënten:
- Eendenborstfilet 2 – 4 stuks (naar wens).
- Ongezouten roomboter 50 gram
- Grof zeezout
- Bloem
- Water 100 ml
- Uiensaus (Didden hamburgersaus) of 1 grote zoete witte ui
Voorbereiding:
- Steek de BBQ aan en ga voor een directe bereiding bij ca. 180 °C.
- Haal de eendenborstfilets uit de verpakking, dep droog en verwijder eventuele loshangende stukjes
vet of vlees. - Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in het vel van de eendenborst.
- Bestrooi de vel kant met grof zeezout en wrijf het tussen de inkepingen. Laat de eendenborstfilets
nu op kamertemperatuur 20 minuten liggen met de vel kant naar boven. - Laat een gietijzeren pan op het rooster in de BBQ op temperatuur komen met de deksel van de BBQ
gesloten.
Bereiding:
- Als de pan goed heet is geworden laat je een klontje boter smelten.
- Als de boter niet meer bruist steek je een kernthermometer in het dikste deel van 1 van de filets en
leg je ze in de pan met de vleeskant naar beneden. - Bak ze met de deksel van de BBQ open ongeveer anderhalve minuut en draai ze dan om.
- Als het vel mooi krokant gebakken is en de kerntemperatuur van de filets ongeveer 52 °C is dan
mogen ze uit de pan en laat je ze op kamertemperatuur onafgedekt rusten met de vel kant naar
boven. - Voeg ca. 100 ml water toe aan de pan en roer met een houten spatel de aanbaksels los.
- Zodra het begint te borrelen voeg je 1 eetlepel bloem toe. Roer door met een garde tot een egale
klontvrije massa. - Voeg de gekarameliseerde uiensaus toe en roer door tot alles goed verwarmd is.
- Gebruik je geen uiensaus uit fles maar een verse ui dan fruit je de ui eerst aan met wat boter of olie
op het moment dat de filets de pan uit gaan. Zodra deze gaar zijn verwijder je ze uit de pan en ga je
verder met het water toevoegen. De uien voeg je dan op het laatst weer toe aan de saus. Breng deze
dan nog op smaak met peper en zout. - De eendenborstfilets na het rusten in mooie plakken trancheren en afmaken met wat grof zeezout
en dan de uiensaus erbij serveren. - Ik serveerde er haricots verts bij, afgemaakt met wat boter en aardappel kroketjes uit de airfryer.
- Eet smakelijk!