Gegrilde lamskoteletten met honing-rum kruidenkorst
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 4 – 6
Wat heb je nodig?
- (kamado) bbq
- bbq tang
- kernthermometer
- marinade schaal of ziplock zak
- (saus) pan
- saus kwast
- fileer mes
Ingrediënten: - Lamsrack – 0,8 kg – 1,2 kg
- fijngehakte verse kruiden, van elke soort 3 eetlepels
te weten: rozemarijn, tijm, oregano. - 4 teentjes knoflook
- sap van halve citroen
- zest van hele citroen
- 2 theelepels versgemalen peper en zout
- ca. 100 ml extra vierge olijfolie
- ca. 50 ml honing
- ca 50 ml rum van goede kwaliteit
- ca 100 gram roomboter
- scheutje balsamico azijn
Voorbereiding: - Snijd de verse kruiden fijn en doe in een kom. Voeg hier versgemalen peper en zout bij en rasp de
knoflook en de schil van de citroen. Voeg hierbij nog het sap van een halve citroen en als laatste de
extra vierge olijfolie. Meng goed en zet apart. - Haal de ontdooide Lamsracks uit de verpakking en dep ze droog. Haal eventuele loshangende
stukjes eraf met een scherp (fileer) mes en snijd een ruitpatroon in de vetlaag. Snijd de lamsracks
tussen de botjes door tot koteletten. Leg ze in een ruime schaal of in een (of 2) ziplock zakken en giet de marinade erbij. Verdeel de marinade goed over het vlees en laat 2 tot 4 uur in de koelkast
marineren. - Voor de laksaus: Smelt de roomboter in een pannetje en voeg de honing en balsamico azijn hieraan
toe. Roer goed en voeg vervolgens de rum eraan toe. Laat op een laag vuur 10 minuten inkoken. - Steek de bbq aan en richt deze in voor een directe bereiding op ca. 180-200°C.
Bereiding: - Grill de lamskoteletten op de bbq direct boven de kolen en keer ze regelmatig. Smeer de koteletten
een aantal keer in met de honing-rum saus tijdens het grillen. Bij een kerntemperatuur van 50 – 55°C
kunnen de lamskoteletten van de bbq af en laat je ze 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Serveer
met gebakken aardappeltjes of frites en een lekkere frisse salade. Eet smakelijk!