Gerookte buikspek lolly’s
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Aantal personen: 4 – 8
Wat heb je nodig?
- BBQ met deksel
- Rookhout chunk
- Lekbak/schaal
- Spiesen lang, hout of metaal
- Saus kwast
Ingrediënten:
- Buikspek stuk ca. 1,5 kg
- BBQ rub
- BBQ saus (of huisgemaakt sausje)
- Sesamzaadjes
Voorbereiding:
- Haal de buikspek uit de verpakking, dep droog en snijd de vetkant kruislings in tot aan het vlees.
- Snijd de buikspek in repen van ongeveer 4 cm breed.
- Rijg de repen op lange spiesen en zorg dat de punt nog net in het vlees zit.
- Smeer de buikspek lichtjes in met olijfolie of mosterd en bestrooi rondom met je favoriete BBQ rub
en druk dit lichtjes aan. - Stook nu de BBQ op en ga voor een indirecte bereiding bij ca. 110 °C.
Bereiding:
- Als de BBQ op temperatuur is leg je een flinke chunk rookhout tussen de kolen. Fruithout, olijfhout
of pecan zijn voorbeelden die het goed doen bij varkensvlees. - Zet een lekbak/schaal onder het rooster om het vet dat smelt op te vangen.
- Leg nu de buikspek lolly’s indirect op de BBQ met de vetkant naar boven en laat ze 3 uur rustig
garen. - Na 2 uur draai je de buikspek lolly’s om.
- Na nog anderhalf uur (totaal 3,5 uur) lak je de buikspek lolly’s rondom af met je favoriete BBQ saus.
- Laat de saus een half uur karameliseren.
- Na in totaal 4 uur kunnen de buikspek lolly’s van het rooster om nog even te rusten.
- Strooi er rondom meteen wat sesamzaadjes overheen ter decoratie.
- Na 10 minuten is het tijd om te genieten van deze heerlijke buikspek lolly’s, eet smakelijk!