Gerookte en in bokbier gestoofde Iberico wang
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 4,5 uur
Aantal personen: 4 – 6
Wat heb je nodig?
- (kamado) bbq
- gietijzeren pan met deksel (dutch oven)
- rookhout
- fileer mes
Ingrediënten: - Iberico wangetjes – ca. 1,4 kg
- 2 grote uien
- 3 teentjes knoflook
- bosje bieslook
- olijfolie
- 3 eetlepels bbq rub
- 0,75l kippenfond/ bouillon
- 2 flesjes bokbier of ander donker bier
- 4 laurierblaadjes
- 3 eetlepels appelstroop
Voorbereiding: - Haal de ontdooide Iberico wangetjes uit de verpakking, haal ze los van elkaar en dep ze droog. Haal
voorzichtig met een scherp (fileer)mes zoveel mogelijk van de vliesjes van de wangetjes af. Als er wat
stukjes blijven zitten is dit geen probleem, hier vind je na het stoven niks meer van terug. - Verdeel wat olijfolie of mosterd over de wangetjes en bestrooi ze met je favoriete bbq rub.
- Steek de bbq aan en richt deze in voor een indirecte bereiding op ca. 100 – 120 °C.
Bereiding: - Voeg een blokje rookhout toe aan de houtskool, een blokje eikenhout of whisky vaten zal hierbij een
mooie rooksmaak meegeven. - Zorg nogmaals voor een indirecte indeling in de bbq en verdeel de wangetjes over het rooster. Laat
ze nu een uur de rook opnemen. - Ondertussen snij je de uien in halve ringen en snipper je de knoflook fijn. Op een ander kooktoestel
breng je nu een ruime hoeveelheid olijfolie in de gietijzeren pan aan en fruit je hierin de uien en
knoflook. - Als de wangetjes een uur gerookt hebben dan kunnen ze in de gijtijzeren pan bij de uien en
knoflook. Giet daarbij de (hete) kippenfond/ bouillon en 2 flesjes bokbier, zorg dat de wangetjes
onder komen te staan en voeg anders nog wat extra bouillon toe. Voeg vervolgens de laurierblaadjes toe en 3 eetlepels appelstroop, sluit de deksel. - Laat de temperatuur van de bbq nu iets oplopen naar ca 150 °C
- Roer elk uur alles even door.
- Na ca 2,5 uur haal je de deksel van de pan zodat het vocht kan indikken.
- Na ongeveer 3 kwartier zal het vocht behoorlijk zijn ingedikt en kan de pan van de bbq af.
- De wangetjes kun je in de pan met het vocht uit elkaar drukken met een spatel en dan vermengen.
Je kunt de wangetjes er ook voorzichtig uithalen en in z’n geheel serveren. Een andere optie is om ze
bijvoorbeeld apart in een schaal uit elkaar te plukken met 2 vorken. Het overgebleven vocht kun je
dan prima bewaren en gebruiken als een heerlijke jus bij om bij aardappels te serveren.
-Serveer het heerlijke vlees van de wangetjes bijvoorbeeld als ‘’patatje – stoofvlees’’ en doe er nog
wat fijngehakte bieslook overheen. Eet smakelijk
