Iberico ribfingers gerookt op de BBQ
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 2 u 45 minuten
Aantal personen: 5 – 6 Als snack > 10 – 12
Wat heb je nodig?
- (kamado) BBQ met deksel
- Lek schaal (voor onder het rooster)
- Hittebestendige handschoenen
- Ovenschaal of aluminium schaal
- Grote kom
- rookhout 1 chunk
Ingrediënten:
- Iberico ribfingers ca. 1,1 kg
- BBQ rub 2 á 3 eetlepels
- BBQ saus 150 ml
- Roomboter 50 gram
- Sesamzaadjes (optioneel)
Voorbereiding:
- Haal de Iberico ribfingers uit de verpakking, dep ze droog en leg ze in een grote kom.
- Bestrooi de ribfingers met BBQ rub en meng goed zodat ze rondom zijn bedekt met de kruiden.
- Stook nu de BBQ op en ga voor een indirecte bereiding bij een temperatuur van 100°C tot 120 °C.
Bereiding:
- Zodra de BBQ op de juiste temperatuur is voeg je een chunk rookhout toe aan de kolen en leg je een
lekschaal onder het rooster om het vet op te vangen wat van de ribfingers smelt. - Verdeel de ribfingers over het rooster en zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk los van elkaar liggen.
Ook belangrijk dat ze niet toch ergens direct boven de kolen liggen want dan kunnen ze verbranden. - Laat de ribfingers nu ongeveer 1 uur en 45 minuten roken/ garen (een uur effectieve rook is
voldoende) - Pak een ruime ovenschaal of aluminium schaal en leg de ribfingers hierin.
- Doe hier de roomboter in blokjes bij en giet vervolgens de BBQ saus eroverheen, roer alles
voorzichtig even door en dek de schaal af met aluminiumfolie. - Zet de schaal terug in de BBQ op dezelfde indirecte manier en temperatuur.
- Na een half uur pak je met hittebestendige handschoenen de schaal beet en beweeg je deze heen
en weer om alles even goed te mengen. - Na nog een half uur zijn de ribfingers klaar om van de BBQ gehaald te worden.
- Haal ze voorzichtig met een tang uit de schaal en leg ze op een serveerplank of bord. Garneer
eventueel met wat sesamzaadjes. - Als snack hapje kun je met deze hoeveelheid ongeveer 10 – 12 mensen blij maken.
- Let op dat je in de buurt blijft want de ribfingers zullen snel op zijn! Eet smakelijk!