Gerookte ossenhaas met gegrilde groenten en haverrijst
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Aantal personen: 4
Wat heb je nodig?
- BBQ met deksel
- Bakplaat of gietijzeren pan
- Kernthermometer
- Slagerstouw
- Aluminiumfolie
- Rookhout
- (taart) rooster
Ingrediënten:
- Ossenhaas (stuk van ca. 500 gram)
- BBQ rub
- Paprika 2 st
- Courgette 1 st
- Rode ui 1 st
- Haverrijst 500 gr
- Gedroogde oregano
- Olijfolie
- Verse peterselie
- Sesamzaadjes
Voorbereiding:
- Neem een stuk ossenhaas van ca. 500 gram, verwijderen eventuele losse stukken en bind er 2
stukken slagestouw omheen zodat deze beter z’n vorm behoud. - Giet wat olijfolie over het vlees, verdeel dit en bestrooi vervolgens met je favoriete BBQ rub.
- Leg het vlees op een (taart) rooster en zet weg in de koelkast voor 30 minuten zodat de kruiden
deels in het vlees kunnen trekken. - Snijd de courgette, paprika’s en ui in ongeveer gelijke stukken. Doe ze in een schaal of kom en giet er
ruim olijfolie overheen. Roer om en bestrooi vervolgens met gedroogde oregano. - Haal het vlees uit de koelkast zodat dit een beetje op temperatuur kan komen.
- Steek de BBQ aan en ga voor een indirecte bereiding bij ca. 120 °C
- Als de BBQ op temperatuur is leg je een blokje rookhout of een handje houtsnippers tussen de
kolen. - Steek een kernthermometer in het dikste deel van het vlees en leg de ossenhaas indirect op het
rooster. - Na ongeveer 45 minuten bak je de groenten op een bakplaat, in een gietijzeren pan of eventueel in
een ovenschaal in de oven totdat ze mooi zacht en gekleurd zijn. - Snijd een klein bosje peterselie fijn om het gerecht later mee af te maken.
- Als het vlees een kerntemperatuur van 46 °C heeft dan haal je het van het rooster en stook je de
BBQ op naar ca. 250 °C - Dep het vlees zachtjes droog en leg op het rooster direct boven de houtskool. Grill het vlees rondom
voor een mooie korst. - Als de kerntemperatuur ca. 52 °C is dan leg je de ossenhaas op een vleesplank en dek je het lichtjes
af met een stuk aluminiumfolie. Laat minimaal 10 minuten rusten. - Warm de haverrijst op, de voorgestoomde variant is in 1 minuut klaar.
- Snijd de touwtjes van het vlees en trancheer daarna het vlees in dunne plakken. Halveer daarna de
plakken voor meer hapklare stukken. - Leg een laag haverrijst op een bord, leg de gegrilde groenten erover en verdeel vervolgens de
plakken ossenhaas eroverheen. - Strooi als laatste nog wat sesamzaadjes en peterselie over het geheel heen om het af te maken.
- Dit is niet alleen een heerlijk gerecht maar ook nog eens erg gezond!
- Eet smakelijk!