Gevulde Iberico haas omwikkeld met spek
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Aantal personen: 4 – 6
Wat heb je nodig?
- (kamado) bbq
- bbq tang en spatel
- kernthermometer
- rookhout
- (saus) pan
- saus kwast
- fileer mes
Ingrediënten:
- Iberico haas ca. 1,1 kg (3 stuks)
- Ontbijtspek ca.300 gram
- Kruidencreme 1 kuipje
- Kaas (kies je favoriete kaas)
- Bbq rub ca. 2 eetlepels
- Sweet chili saus 100 ml
- Ketjap manis 50 ml
- Honing 50 ml
Voorbereiding:
- Haal de Iberico haasjes uit de verpakking, dep ze droog en verwijder met een fileermes eventuele
vliesjes, dikke stukken vet en los hangende stukjes. - Snij de haasjes in de lengterichting in en stop ongeveer 2 cm voor de uiteinden. Qua diepte snijd je
ook tot ca 2 cm van de andere zijde. - Druk het vlees plat tot het mooi egaal is en smeer er een dikke laag van de kruidencreme op.
- Beleg vervolgens met je favoriete kaas (ik gebruikte belegen kaasplakken).
- Vouw nu voorzichtig dicht en zorg dat de kaas zo veel mogelijk binnen het vlees blijft.
- Bestrooi de haas lichtjes met wat bbq rub.
- Wikkel de haas nu volledig in de plakken ontbijtspek.
- Als laatste strooi je nog wat bbq rub rondom over het spek heen.
- Laat de gevulde en omwikkelde haasjes nu een half uurtje in de koelkast opstijven.
- Ondertussen kun je de bbq opstoken, ga voor een indirecte bereiding bij een temperatuur van ca.
120 °C
Bereiding: - Zodra de bbq op temperatuur is leg je een blokje rookhout of een handje rookchips tussen de kolen.
- Steek een kernthermometer in het dikste deel van één of meerdere haasjes en leg ze indirect op het
rooster. - Meng in een kom de sweet chili saus, ketjap en honing door elkaar.
- Als de kerntemperatuur ongeveer 45 °C is dan kun je de haasjes voor de eerste keer aflakken met de
saus. - Bij een kerntemperatuur van 55 °C smeer je de haasjes nog een keer in met de saus.
- Als de kerntemperatuur 62 °C is mogen de haasjes van het rooster en laat je ze lichtjes afgedekt
onder een stukje aluminiumfolie minimaal 10 minuten rusten. - Tijd om aan te snijden! Snijd de haasjes in mooie medaillons, serveer erbij wat je lekker vind en eet
smakelijk!