Iberico Spareribs met Mopsaus
Ingrediënten:
- Iberico spareribs 800gr (1 rack)
- Dry-rub
- Mopsausje
- Barbecuesaus
Dry-rub:
- Goede kant en klare van bijvoorbeeld No-rubbish
Of je maakt hem zelf door bijvoorbeeld de volgende ingrediënten te mengen:
- 1 kopje Bastardsuiker
- 0,5 kopje fijne kristalsuiker
- 4el gerookt paprikapoeder
- 3el knoflookpoeder
- 2el versgemalen zwarte peper
- 2el gemberpoeder
- 2tl rozemarijnpoeder
- 2tl uienpoeder
Mopsaus:
- 1 kopje appelciderazijn
- Lekkere klont roomboter smelten
- Snufje zout
- 1el rietsuiker
- 0,5el versgemalen zwarte peper
- Snufje cayennepeper
- Snufje chiliflakes
Kies voor de barbecuesaus of de saus die jij het allerlekkerst vindt.
Wat moet je doen?
1. Dag voor bereiden verwijder je het witte vlies onder de rib (de holle kant). Je kunt dit het beste met een keukenpapiertje eraf trekken.
2. Dep de rib droog en rub vervolgens royaal in met de dry-rub. Pak ze in en laat ze een nachtje smaak trekken uit de rub in de koelkast.
3. We gaan de 3-2(1)-1 methode gebruiken. Dit betekent dat je ongeveer 5 uur bezig bent met het bereiden. Steek de barbecue aan op 125 graden en maak deze klaar voor indirect gebruik.
4. Kies een rookhout (chunks) dat je lekker vindt bij varken. Appel is altijd goed. De eerste 3u gaan we de spareribs roken. Leg de ribs met de holle kant naar beneden.
5. Na iedere 30-45-60 (ligt aan hoe druk je bent) moet je de ribs insmeren met de mopsaus. Na de eerste 3u haal je de ribs er af.
6. Pak de ribs in met dubbel aluminiumfolie en giet er een klein laagje van de mopsaus over. We stomen de ribs een uur.
7. Na een uur pak je de ribs uit en leg je deze bloot in de barbecue. Deze laatste stap duurt ook een uur. Als je ziet dat de ribs niet meer nat zijn van het stomen (ca. 30 minuten), dan smeer je ze in met een laag van je favoriete barbecuesaus en laat je ze nog een half uurtje extra lekker worden.
Laat de ribs nog even liggen voordat ze in stukken snijdt. Serveer met een schaaltje van die lekkere barbecuesaus en garneer eventueel met wat groens (bijv. lente-ui of peterselie) om het nog nèt wat chiquer te presenteren.