Klassieke winterstoof met sukade voor 6 personen
Ingrediënten:
- 800gr sukade
- 4 witte uien
- 2 tenen knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 2 winterpenen
- 1 fles rode wijn
- 4 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 4 jeneverbessen
- Peper en zout
- Bloem
- Olijfolie
- Mogelijk wat water
Benodigdheden:
- Barbecue of andere hittebron
- Gietijzeren stoofpan
Wat moet je doen?
1. Haal de sukade uit de verpakking, maak het vlees schoon en verwijder eventueel silverskin indien aanwezig. Je kunt het vlees op 3 manieren snijden: niet (in z’n geheel laten stoven), in lappen van 2cm dikte of in stukken van 2x2cm. Kies voor het gemak lappen of stukjes.
2. Zet het vlees flink in de bloem. Verwarm een flinke scheut olijfolie in de stoofpan. En bak het vlees goudbruin aan.
3. Snij ondertussen de uien, bleekselderij, knoflook en de penen grof.
4. Bak de uien en de knoflook met het vlees mee tot het glazig is.
5. Zet het vuur laag en schenk de fles rode wijn leeg. Voeg wortel, bleekselderij, jeneverbessen, laurier en de kruidnagels toe. Zorg ervoor dat alles kopje onder staat. Zo niet, voeg water, meer rode wijn of eventueel runderbouillon toe.
6. Laat het geheel op laag vuur een uur of 3 pruttelen met het deksel op de pan. Proef tussendoor of de smaken voor jou voldoende zijn. Je kunt altijd meer toevoegen van de smaakmakers of peper en zout toevoegen. Het vlees moet zacht zijn, maar nog wel een lekkere bite hebben.
Indien de saus te dun is kun je de stoof nog een tijd zonder deksel laten pruttelen tot de gewenste dikte is bereikt. Indien dit onvoldoende is kun je grootmoeders trucjes toepassen (bijv. een roux maken).
Serveer met frietjes of aardappelpuree.
Eet smakelijk!