Koreaanse short ribs uit de Dutch Oven
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 5 – 6 uur
Benodigdheden:
– Meat Boys kamado
– Meat Boys dutch oven groot
Ingrediënten:
- Short ribs 4 botten
- NoRubbish The Hulk – wasabi en gember rub
- 500ml runderbouillon
- 6 Tenen knoflook
- 2 Grote uien
- 3 Zoete aardappels
- 4el Bastard suiker
- 50-80ml Sojasaus
- 2tl Gemberpoeder
- Koreaanse chilipasta (toko) of Sriracha
- Scheut rijstazijn
- Sesamolie
- Sesamzaadjes
- Koriander/peterselie
- Maizena
Optioneel:
- Komkommer
- Bosui
- Wortel
- Witte wijnazijn
- Vissaus
- Suiker
Wat moet je doen?
- Snijd overtollig vet van de short ribs af en hak ze in 4 gelijke stukken. Rub ze royaal in met The Hulk. Laat 1 uur smaak trekken buiten de koelkast zodat ze gelijk op temperatuur komen. Snijd ui in ringen en knoflook in plakjes.
- Maak de barbecue klaar op 100 graden indirect.
- Bak op hoog vuur in een laagje sesamolie de short ribs kort rondom bruin aan. Draai het vuur laag en haal de ribs uit de pan.
- Bak in dezelfde olie op lage temperatuur de uien en knoflook aan en voeg na 2 minuten de gemberpoeder en bastardsuiker toe. Laat dit 5 minuten op laag vuur bakken. Voeg vervolgens sojasaus, chilipasta/sriracha (hoe meer hoe pittiger – op eigen risico) en de runderbouillon toe. Laat dit op temperatuur komen en verplaats de pan naar de barbecue.
- Voeg de short ribs toe in de pan met de vleeskant naar beneden en plaats het deksel op de pan. Laat dit 5 uur trekken op 100 graden.
- Snijd of rasp de zoete aardappel flinterdun zodat het op noodles lijkt. Haal het vlees uit de pan, voeg de zoete aardappel toe en plaats het vlees weer terug in de pan. Laat dit nog 30 minuten trekken totdat de zoete aardappel gaar is.
- Indien je een dikkere saus wenst kun je een maizena papje maken en door de saus roeren.
- Garneer het gerecht met sesamzaadjes en peterselie of koriander.
Serveer het gerecht met rijst, vers brood of meng, zoals ik het gedaan, de groenten door elkaar en maak er een frisse zoetzuur van. Dit past perfect bij de intens diep en pittige smaken van de saus en short ribs.