Lamsrack met muntchimichurri, crushed potatoes en een worteltje
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 120 minuten
Benodigdheden:
– Meatboys kamado
– Meatboys kleine skillet
– Meatboys grote skillet
– Kernthermometer
Ingrediënten lamsrack:
- Meatboys lamsrack
- Olijfolie
- Verse rozemarijn
- Verse tijm
- Knoflook
- Zout en peper
Ingredienten muntchimichurri:
- Olijfolie extra vierge
- Munt
- Verse peterselie
- Verse rozemarijn
- Chilipepertje
- Halve rode ui
- Knoflook
- Rode wijnazijn
Ingredienten crushed potatoes:
- Stevige aardappelen
- Knoflook
- Verse rozemarijn
- Verse peterselie
- Roomboter
- Zout en peper
Ingredienten zoet gegrilde wortel:
- Worteltjes
- Margarine
- Honing
- Kaneel
- Nootmuskaat
- Bastardsuiker
- Zout en peper
Wat moet je doen?
- Dit recept is volledig mogelijk om op de barbecue te maken. Twee barbecues tegelijkertijd aan maken het alleen wel wat gemakkelijker. Maak van te voren een goed plan om te bepalen hoe je dit gaat doen. Zelf gebruikte ik twee kamado’s. Waarbij er een op lage temperatuur bleef en de andere stond op hogere temperatuur waar ook het gietijzer op ging. Een barbecue in combinatie met oven of een fornuis werkt ook.
- Steek een barbecue aan op 220 graden en maak de andere klaar om indirect te grillen op 140 graden.
- Rub de lamsrack in met olie, zout, peper en grof gesneden rozemarijn en tijm. Grill de lamsrack aan beide kanten goed aan. Verplaats deze vervolgens naar de 140 graden barbecue. We grillen traag tot een kerntemperatuur van 50 graden voor perfect rose lam.
- Kook de aardappelen tot ze net niet gaar zijn met een takje rozemarijn en een paar teentjes gekneusde knoflook.
- Maak de wortelen schoon en snijd ze in slierten van maximaal een centimeter dikte. Leg ze in een marinade van olijfolie, honing, zout, peper, bastardsuiker, nootmuskaat en kaneel.
- Maak de muntchimichurri door alle ingredienten fijn te snijden en met elkaar te mengen. Voeg hoeveelheden toe naar eigen smaak.
- Wanneer de lamsrack op 40 graden is moeten de handen uit de mouwen. De aardappels moeten gebakken worden in een skillet of een hete plaat. De worteltjes kunnen ook in een skillet, op een hete plaat of kun je op het rooster plaatsen. Verwarm de skillets. De aardappel crush je voorzichtig met een spatel en wat druk van je hand. Houdt ze lekker dik. Zowel de aardappel als de worteltjes moet je regelmatig keren om verbranden te voorkomen.
- Pak een kleine skillet erbij of een sauspannetje voor binnen en smelt de roomboter samen met wat rozemarijn en knoflook. Snijd verse peterselie fijn.
- Wanneer de lamsrack klaar is pak je deze in in aluminiumfolie. Zijn de aardappelen en worteltjes mooi gekleurd dan pak je een grote (verwarmde) schaal en leg je deze er op. Snijd de lamsrack in mooie stukken en garneer mooi af met de muntchimichurri. Het botersausje giet je over de aardappeltjes en de verse peterselie maakt dit plaatje af. Een hele klus, maar deze lamsrack met side dishes is meer dan de moeite waard!