Loaded Bavette
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal personen: 4-6
Wat heb je nodig?
- BBQ met deksel
- Kernthermometer
- Scherp mes (uitbeenmes)
- Grote spatel
Ingrediënten:
- Bavette ca. 900 gram
- Salsa van gegrilde groenten
- Kaas (jonge/ mozzarella)
- Versgemalen zout
- Verse peterselie
- Extra vierge olijfolie
Voorbereiding:
- Stook de BBQ alvast op, ga voor een directe bereiding bij ca. 240 °C en zorg dat je de BBQ na het
grillen kan ombouwen naar een indirecte opstelling. - Haal de Bavette uit de verpakking, dep droog en verwijder eventuele losse stukken.
- Vlinder de Bavette door voorzichtig met een scherp (uitbeen) mes het vlees in te snijden waarbij je
de dikte gaat halveren. Doe dit met enkele sneden tegelijk en kijk steeds of je ongeveer 2 gelijke
diktes hebt op het stuk waar je op dat moment aan het snijden bent. - Klap de Bavette nu open en sla voorzichtig met een vleeshamer of de achterkant van een steelpan
op het vlees met een beweging waarbij je van je af slaat. De bedoeling is om het vlees hierbij overal
van gelijke dikte te krijgen. - Snijd nu rondom de randjes van het vlees weg zodat een mooie rechthoek ontstaat. Deze dunne
randjes kun je perfect gebruiken om bijvoorbeeld de volgende dag een lekkere steak sandwich mee te
maken. - Verdeel nu de Bavette in 2 gelijke delen en bestrooi deze aan beide kanten met versgemalen zout.
- Snijd alvast een bosje peterselie fijn.
Bereiding:
- Als de BBQ goed heet is grill je de 2 stukken Bavette direct boven de houtskool, heb je de
mogelijkheid leg dan het rooster op de laagste stand dichtbij het vuur. Houd de deksel van de BBQ
geopend en draai het vlees na 1 tot 1,5 minuten om. - Als beide kanten 1 tot 1,5 minuten zijn gegrild haal je het vlees van het rooster, leg op een plankje
onder een stukje aluminiumfolie. - Bouw de BBQ nu om naar een indirecte opstelling, zet de luchtschuiven minimaal open en sluit de
deksel. - Smeer nu de 2 stukken Bavette aan 1 kant in met een laag salsa, ik gebruikte een zelfgemaakte spicy
salsa van gegrilde groenten. - Daar bovenop doe je een rijkelijke hoeveelheid kaas, ik gebruikte vers geraspte belegen kaas en
grana padano kaas. - Met een grote spatel leg je nu de 2 stukken loaded Bavette terug op de BBQ (indirect). Sluit de
deksel, nu kan de kaas smelten en het vlees verder doorgaren. - Na ongeveer 10 minuten check je of de kaas goed gesmolten is en prik je met de kernthermometer
in het dikste deel van het vlees. Bij een kerntemperatuur van 52°C haal je de loaded Bavette’s met de
grote spatel voorzichtig van het rooster. - Strooi de fijngesneden peterselie over de Bavette’s en giet er nog een flinke scheut goede kwaliteit
extra vierge olijfolie overheen. - Laat nog 5 minuten rusten en snijd dan de loaded Bavette’s aan in repen van ca. 3 cm breed.
- Serveer met een aardappel gerecht, een puree of frites en een lekkere salade.
- Eet smakelijk!
