Lomo al Trapo Colombiaanse stijl
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Benodigdheden:
– Meatboys kamado
– Oude theedoek
– Slagerstouw
– Kernthermometer
– Hamer
Ingrediënten:
- Ossenhaas – lange haas 800-1000gram
- Verse takjes rozemarijn
- Zout, veel zout
- 3 Grote zoete vleesrijke tomaten
- 3 Bosui
- Bosje verse peterselie
- Bosje verse koriander
- 1 Rode chilipeper
- Scheut olijfolie
- Scheut water
- Zout en peper
Wat moet je doen?
- Start met het maken van de Aji door de tomaat in blokjes te snijden, de bosui in ringetjes, chilipeper klein en de peterselie en koriander grof te hakken. Maak het lekker zout en meng het geheel. Voeg water en olijfolie toe zodat de groente en kruiden onder vocht staan. Voeg peper toe naar smaak. Zet weg in de koelkast totdat je het gaat gebruiken.
- Maak de barbecue klaar voor caveman stijl, heet, heel heet!
- Laat de ossenhaas op kamertemperatuur komen en snijd overtollig vet weg. Verwijder silverskin.
- Spoel de theedoek goed schoon onder water en zorg dat deze goed vochtig is. Leg de theedoek neer en strooi een dikke laag zout in de breedte van het vlees en in zo een lengte dat wanneer je de ossenhaas oprolt er voldoende zout ligt om het gehele vlees te bedekken. Het zout gaat een harde korst vormen rondom het vlees. Leg boven op het zout de takjes rozemarijn en leg het vlees hier op.
- Rol de theedoek met het zout strak op rondom het vlees. Zorg met de handen voor een goede begeleiding van het zout. Vouw dicht en knoop met slagerstouw goed strak.
- Leg het pakketje boven op de kolen en draai iedere 5 minuten een kwartslag. Bij de laatste 5 minuten prik je een kernthermometer in het vlees (pas op voor de hitte dus plaats de thermometer op een goede plek. Wanneer het vlees 47 graden is haal je het pakket uit de barbecue en laat je het rusten tot een kerntemperatuur van 52-54 is bereikt.
- Tik met een hamer de theedoek en de zoutlaag kapot. Haal het vlees eruit, veeg het overtollig zout met een keukenpapiertje van het vlees. Snijd haaks op de draad in mooie dunne plakjes. Server met de Aji. Heerlijk met vers brood of gegrilde groenten.