Ossenhaas met gerookte beenmerg-knoflookboter
Ossenhaas met gerookte beenmerg-knoflookboter
Voorbereiding: 60 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Aantal personen: 4
Wat heb je nodig?
– BBQ met deksel
– Kernthermometer
– Rookhout – Slagerstouw
– Vershoudfolie
– Aluminiumfolie
– Grote schaal
– Kleine ovenschaal (aluminium schaal)
– (Taart) rooster (optioneel)
Ingrediënten:
– Ossenhaas (centre cut) ca. 500/600 gr.
– Mergpijp ca. 500 gr.
– BBQ rub
– Olijfolie
– Ongezouten roomboter 250 gr.
– Knoflook bol
– Cafe de Paris kruidenmix
– Gedroogde oregano
– Versgemalen zout
– Versgemalen peper
Voorbereiding:
-Laat de ongezouten roomboter ruim van tevoren op kamertemperatuur komen in een grote schaal. – Steek de BBQ aan en ga voor een indirecte bereiding bij ca. 150 °C
– Haal de mergpijpjes uit de verpakking en verwijder eventuele losse stukken vet of vlees aan de
buitenkant. Doe ze in een kleine ovenschaal of aluminium schaaltje.
– Snijd van de bol knoflook ongeveer een centimeter van de bovenkant af, giet er wat olijfolie op,
bestrooi met versgemalen peper en zout en wikkel de bol in aluminiumfolie.
– Voeg wat rookhout toe aan de houtskool en leg de schaal met mergpijpjes en de bol knoflook op het indirecte deel van de BBQ en laat 1 uur liggen.
– Haal ondertussen de ossenhaas uit de verpakking, dep droog en verwijder eventuele vliesjes of
loshangende stukjes. Bind er om de 5 cm een stuk slagerstouw omheen om de ossenhaas in vorm te
houden. Wrijf in met een scheutje olijfolie en bestrooi met je favoriete BBQ rub.
– Laat de ossenhaas op een (taart) rooster 45 minuten in de koelkast droog pekelen, haal eerder uit
de koelkast voor een kortere bereiding (op de BBQ).
– Als het beenmerg zacht is gegaard en de knoflook ook dan kunnen deze van de BBQ, laat ze iets
afkoelen en knijp dan de knoflook teentjes uit de bol bij de roomboter.
– Duw met de achterkant van een spatel het beenmerg uit de mergpijpjes. – Voeg 2 eetlepels cafe de Paris kruiden toe, 2 theelepels gedroogde oregano en 1 theelepel
versgemalen peper en zout.
– Meng met een vork alles goed door elkaar en prak hierbij de grotere stukken goed fijn. Optioneel
kun je het ook in een keukenmachine mengen.
– Houd van de boter 2 eetlepels apart in een klein (saus) pannetje.
– Leg een stuk vershoudfolie van ca. 50 cm. op een werkblad en schep hier in het midden de boter op
in een strook. Vouw het folie over de boter, pak beide uiteinden van de folie vast en rol hiermee strak,
net zolang tot de boter helemaal strak en rond in de folie zit. Laat de rol minimaal 45 minuten
opstijven in de koelkast, voor een mooiere ronde rol kun je na een kwartier de rol nogmaals rollen om
een vlakke kant te voorkomen door het gewicht van de rol.
Bereiding:
– Als de boter in de koelkast ligt op te stijven kan de ossenhaas op de BBQ, steek een
kernthermometer in het dikste deel van het vlees, voeg wat rookhout toe en leg de ossenhaas en het
pannetje met boter indirect op het rooster. Leg indien mogelijk een halve maan rooster alvast dicht
en direct boven de houtskool.
– Als de boter is opgesteven kan deze uit de folie en snij je hier plakken van een halve centimeter van.
De boter kan ook prima ingevroren worden voor een volgende bereiding of voor bij een stokbroodje
of sandwich.
– Als de ossenhaas een kerntemperatuur van 45 °C heeft grill je deze nog even rondom af op het
rooster direct boven de houtskool tot een kern van ca. 52 °C
-Leg de ossenhaas op een snijplank, leg er 2 of 3 plakken van de gerookte beenmerg-knoflookboter
op en dek losjes af met een stuk aluminiumfolie. – Na 10 minuten trancheer je de ossenhaas in mooie plakken en serveer je het pannetje met de
gesmolten boter erbij. Hier kun je eventueel nog even lekker een plakje doorheen halen voor nog
meer smaak! – Serveer met gebakken aardappeltjes of frietjes en een lekkere salade.
– Eet smakelijk!