Ribeye met zoete aardappelpuree en gegrilde groenten
Voorbereiding:
15 minuten
Bereidingstijd
45 minuten
Aantal personen:
4
Wat heb je nodig?
– (kamado) bbq
– kernthermometer
– kookpan
– pureestamper
– aluminiumfolie
– rookhout (optioneel)
Ingrediënten:
– ribeye 250 gr. 2 á 3 stuks – zoete aardappels 1,5 kg – prei 3 stuks
– rode ui 2 stuks
– tomaat 2 stuks
– knoflook
– noten (amandel, cashew, pecan) – bbq rub
– olijfolie extra vierge
– roomboter
– melk
– peper en zout uit de molen
Voorbereiding:
– Snijd de tomaten en de rode uien in plakken, doe er wat olijfolie overheen aan beide kanten en bestrooi met versgemalen peper en zout.
– Snijd van de prei het onderkantje en de bladeren eraf en spoel het uiteinde af onder de kraan.
– Schil de zoete aardappels en snijd ze vervolgens in repen en daarna blokjes van ca. 3 x 3 cm. Doe ze in een pan met ruim water.
– Snijd van de bol knoflook de bovenkant af en leg op een stuk aluminiumfolie. Giet er wat olijfolie overheen en bestrooi met wat versgemalen peper en zout. Wikkel de bol vervolgens in de aluminumfolie tot deze helemaal dicht is.
– Haal de ribeye’s uit de verpakking, dep droog en bestrooi ze met je favoriete bbq rub.
– Steek de bbq aan en richt deze in voor een indirecte bereiding en ga voor een temperatuur van 120 – 140°C.
Bereiding:
– Leg de ribeye’s op het rooster en steek een kernthermometer in het dikste deel. Sluit de deksel en laat garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 45°C. (je kunt hier nog wat rookhout aan de kolen toevoegen voor extra rooksmaak aan het vlees).
– Leg de bol knoflook naast het vlees op het rooster.
– Kook de blokjes zoete aardappel voor 8 minuten en giet daarna af. Stamp ze daarna fijn en voeg wat roomboter toe en een klein scheutje melk.
– Zodra de ribeye’s 44°C in de kern zijn dan haal je ze van het rooster en leg je ze onder een stukje aluminiumfolie weg. Richt nu de bbq in voor directe bereiding op ca. 220 – 250°C.
– Als de bol knoflook zacht aanvoelt kan deze ook van de bbq af.
– Leg de prei, plakjes ui en tomaat op het rooster direct boven de kolen en draai regelmatig. Als de tomaat en ui zacht zijn geworden en een mooi grill streepje hebben mogen ze van het rooster. De prei moet rondom zwart zijn geblakerd.
– Als het rooster loeiheet is grill je de ribeye’s om en om voor een mooie korst. Voor een mooie medium-rare garing haal je bij een kerntemperatuur van 50 – 56°C. de ribeye’s van het rooster en laat je ze onder een stuk aluminiumfolie 10 minuten rusten.
– Van de prei haal je het buitenste zwarte vel af door deze in de lengte ondiep in te snijden. De zacht gegaarde binnenkant kun je nu in stukjes verdelen.
– Knijp de bol knoflook leeg door de zoete aardappelpuree en meng goed. Maak af met wat versgemalen peper en zout.
– Pak een handje noten en snijd deze even grof door.
– Het vlees kan na het rusten in mooie plakken worden getrancheerd.
– Maak borden op met eerst een schep zoete aardappelpuree, leg er vervolgens plakken ribeye op. Verdeel er wat plakjes gegrilde tomaat en ui omheen, steek wat stukjes prei in de puree voor een leuke presentatie en maak het geheel af met wat nootjes. Eet smakelijk!