Stoofpotje uit de Canarische Eilanden – Garbanzada a lo Canario
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 2-3 uur
Benodigdheden:
– Grote Dutch oven
Ingrediënten:
- 1kg Rund met veel intrinsiek vet geschikt voor stoofpotjes, zoals The Meatboys Sukade.
- Bloem
- Olijfolie
- 1 Witte ui fijn gesneden
- 2 Rode paprika grove stukken
- 1 Rode peper fijn gesneden
- 3 Tenen knoflook
- 2 Blik goede tomaten
- 3el Gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 Laurierblaadjes
- Half glaasje witte wijn
- 500gr Kikkererwten gekookt
- 500ml Runderbouillon
- Handje verse peterselie
- Grote vleestomaat in grove plakken gesneden
- Zout en peper
Wat moet je doen?
- Snijd de sukade in grove stukken. Rol ze royaal in bloem, zout en peper. Laat op temperatuur komen.
- Steek de barbecue aan op 250 graden en verwarm de Dutch oven. Schenk een flinke scheut olijfolie in de pan en bak de sukade rondom goed bruin. Hoe meer kleur, hoe meer smaak. Haal de sukade uit de pan en zet apart totdat je deze straks weer nodig hebt. Tip: sluit de onderste schuif van je kamado want je bent waarschijnlijk met de dome open aan het bakken waardoor het anders veel te heet gaat worden.
- Verwarm opnieuw een scheut olijfolie in dezelfde pan en bak de ui, knoflook, peper en paprika een paar minuutjes. Als dit mengsel goed begint te kleuren mag het vlees terug in de pan. Roer goed door elkaar heen. Schenk eerst een half glaasje witte wijn in de pan en laat 1 minuut lekker pruttelen. Daarna mogen de tomaten en de kruiden erbij. Laat dit een paar minuten smaak trekken.
- Schuif beide luchtroosters een klein beetje open zodat de temperatuur rustig kan dalen. Schenk nu ongeveer 300ml runderbouillon in de pan, roer goed door en laat een half uurtje met deksel op de pan staan. Controleer ieder half uur of er meer bouillon bij moet.
- Test af en toe een stukje vlees tot je de gewenste textuur krijgt. Wanneer je sukade bijna goed is mogen de kikkererwten erbij. Deze hebben een half uur nodig om lekker te sudderen in de saus. Verwijder de laurierblaadjes en vul de diepe borden met je Canarische stoof. Om het af te maken leg je er twee schijven tomaat in en garneer je de borden met verse peterselie. Eet smakelijk!