Stufato di Manzo – Rustieke Italiaanse rund stoof
Aantal personen: 8
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 150 minuten
Benodigdheden:
– Meatboys kamado
– Meatboys grootste Dutch oven
Ingrediënten:
- Chuck Roll (riblappen)
- Scheut olijfolie
- 5 teentjes knoflook fijn gehakt
- 3 witte/gele uien in ringen
- Halve fles rode wijn
- Handje bloem
- 2 goede bliktomaten
- 300ml goede bouillon
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- 4 kruidnageltjes
- 2 blaadjes laurier
- Zout en peper
- 2 winterpeen in stukjes
- 6 aardappels in blokjes
- 300gr champignons grof gesneden
- 100gr gedroogd eekhoorntjesbrood grof gesneden
- 2 bosui
- Ciabatta brood
Wat moet je doen?
- Snijd de chuck roll, ook wel riblap genoemd, in dikke plakken. Je hebt geen hele chuck roll (riblap van 3,5 kg) nodig, dat gaat namelijk niet passen. Verdeel de riblappen in ongeveer 3 porties om 3 maal een stoofpot te maken. Verwijder dikke stukken vet en silverskin.
- Steek de kamado aan naar 250 graden en grill de dikke plakken riblap aan alle zijdes to er een mooie korst is ontstaan. Laat even rusten, snijd ze in lekkere blokken en bestrooi ze met bloem.
- Verwarm ondertussen de Dutch oven en schenk er een scheut olijfolie in. Bak knoflook en uit aan en voeg de stukken chuck roll toe. Bak dit circa 10 minuten. De schuiven mogen nu dichter zodat de temperatuur richting 150 graden kan.
- Schenk een halve fles rode wijn erbij en voeg rozemarijn, tijm, kruidnagel, laurier, zout en peper toe. Laat dit ongeveer 10 minuten staan zodat de wijn iets indikt.
- Nu mogen de blikken tomaten geopend worden en voeg dit samen met wat bouillon toe tot alles onder vocht staat. Deksel op de pan en laat het 1,5-2u staan.
- Wanneer het lange stuk wachten erop zit is het tijd om wortel, aardappel en de paddenstoelen toe te voegen. Dit hoeft maar 30 minuten te garen en smaak te trekken. Haal de pan van de barbecue en laat zonder deksel de geur door de tuin gaan.
- Snijd een bosuitje in ringen ter garnering. Serveer met knapperig ciabatta om lekker te doppen. Eet smakelijk!