Stuffed tomahawk op Aziatische tour met gebakken rijst
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Benodigdheden:
– Meatboys kamado
– Kernthermometer
– Slagerstouw
– Rookhout
– Lekbak met water gevuld
Ingrediënten Tomahawk:
- Tomahawk van The Meatboys
- Bosje lente ui (5 stuks), fijn gesneden
- 5cm verse gember, klein geraspt
- Teriyaki saus
- Zout en peper
- Zonnebloemolie
Ingrediënten gebakken rijst:
- 2 Eieren, geklotst
- 1 Groene paprika, klein gesneden
- 1 Ui, klein gesneden
- 3 Tenen knoflook, fijn
- 100-125gr rijst per persoon
- 2 Lente ui, dunne ringen
- Sojasaus
- Oestersaus
- Sesamolie
- Klontje boter
Wat moet je doen?
- We starten met de vulling van de tomahawk. Verwarm zonnebloemolie en bak hierin een mengsel van bosui, gember en voldoende zout naar smaak. Laat dit kort even bakken, haal het uit de pan en laat het afkoelen.
- Dan pakken we de tomahawk erbij. Wat een machtig stuk vlees is dit toch. Haal de tomahawk uit de verpakking en verwijder dikke stukken vet en silverskin. Snijd de tomahawk vanaf de zijkant richting het bot in. Doe dit tot ongeveer een centimeter van het bot. Wees voorzichtig met insnijden, ga niet als een houthakker te werk, maar maak met een scherp mes een langzame incisie. Laat je mes het werk doen.
- De gehele tomahawk mag je in de zonnebloemolie zetten. Kruiden met voldoende zout en peper en verspreid het mengsel van gember en bosui in de tomahawk. Knoop dit op strak op met slagerstouw. Laat vervolgens de tomahawk op temperatuur komen.
- Steek de kamado aan op 120 graden indirect. Plaats het rookhout tussen de kolen. Leg de lekbak, gevuld met water, op de platesetter en rook de tomahawk ongeveer een uur.
- In dit uur kun je alvast de rijst koken. Kook de rijst net een minuut onder de aangegeven bereidingstijd. Laat de rijst afkoelen
- Iedere 15 minuten check je de temperatuur van de tomahawk. Wanneer de tomahawk ‘droog’ is van het roken en het garen kun je deze een lakje van de teriyaki saus geven. Dit kun je een paar keer herhalen. Draai de tomahawk dan ook om bij het volgende lakje. Bij 45-47 graden mag je de tomahawk van de grill halen. Verwijder dan de platesetter en steek de barbecue door naar 250 graden om direct te bereiden. We gaan de tomahawk afgrillen. Lukt het je niet om snel deze temperatuur te bereiken dan kun je de tomahawk even inpakken in aluminiumfolie.
- Wanneer de grill heet genoeg is leg je de tomahawk ongeveer 3 minuten per kant op het rooster. Check met de thermometer of de kern 51-52 graden haalt. Op dit punt haal je het vlees er af en pak je het in en laat je het rusten.
- Nu de tomahawk rust gaan we de snelle gebakken rijst maken. Dit doen we gewoon lekker binnen. Tenzij, je een wok hebt voor op de kamado, dan is dit wel tof om te doen. Wat moet je doen? Verwarm de boter en bak hierin de ei tot scrambled eggs. Haal uit de pan en zet apart.
- Smelt nog een klontje boter en bak hierin ui, paprika en knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Laat dit ongeveer een minuut of 5 bakken. Voeg nog een klontje boter toe, samen met de rijst, de helft van de bosui, oester- en de sojasaus. Bak dit al roerend ongeveer een minuut of 3 tot 5 op hoog vuur. In de laatste minuut voeg je ei en sesamolie toe. Proef en voeg eventueel zout, peper, sojasaus of oestersaus toe naar smaak.
- Garneer het vlees op een grote plank samen met de gebakken rijst. Eventueel kun je de tomahawk nog een lakje teriyaki saus geven en bestrooi het geheel met bosui.