Super sappige Aziatische spareribs met Fried rice en Taiwanees geïnspireerde gegrilde maïskolf
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 1 uur
Kooktijd: 4 uur
Benodigdheden:
– BBQ (of oven)
– Platesetter voor indirect grillen
– RVS rooster
– Gietijzeren rooster
– Rookhout
– Lekbak
– Aluminiumfolie
– Wok
Ingrediënten Sparerib:
- Grote iberico sparerib
- Fucking BBQ rub van NoRubbish
- Olijfolie
- 1el Sesamolie
- 3 Knoflooktenen geperst
- 1el Gember geraspt
- 3el Basterdsuiker
- 5el Sojasaus
- 3el Rijstazijn
- 2el Honing
- 1tl Chilivlokken
Ingrediënten Maïskolf:
- 4 Maïskolf
- 3el Japanse mayo
- 2el Sojasaus
- 2el Oestersaus
- 1tl Knoflookpoeder
- 1tl Vijf kruiden poeder
- 1tl Chilivlokken
- Zout en peper
Ingrediënten Fried rice:
- 400gr witte rijst
- Zonnebloemolie
- 2 Eieren
- 1 Ui fijngesneden
- 3 Knoflooktenen geperst
- 1el Sesamolie
- 2el Sojasaus
- 3el Citroensap vers
- Zout en peper
- Bosui in ringen
- Verse koriander
Wat moet je doen?
- Verwijder het vlies van de sparerib door deze met een keukenpapier de holle kant los te trekken. Smeer de sparerib in met olijfolie en zet deze flink in de Fucking BBQ rub.
- Maak de kamado klaar voor indirect grillen rond een temperatuur van 105 graden. Leg een rookhoutblokje in het tussen de kolen. Plaats de lekbak, gevuld met water, op de platesetter en plaats de sparerib met de bolle kant naar boven in het midden van het rooster. Past de rib nou niet, snijd hem dan door de helft. Laat de sparerib een uurtje rustig roken.
- Na een uur pak je de sparerib in aluminiumfolie in en leg je deze terug op het rooster. Steek de bbq op tot rond de 130-140 graden. Laat de sparerib inpakt twee uur liggen.
- Ondertussen maken we de lak voor de spareribs klaar door de sesamolie te verwarmen in een sauspan. Bak in twee minuten de knoflook en gember kort aan. Voeg vervolgens sojasaus, rijstazijn, basterdsuiker, honing en chilivlokken toe. Laat dit op laag vuur inkoken tot er een dikkere saus is ontstaan. Proef en speel met de ingrediënten naar smaak.
- We gaan nu de lak klaarmaken voor de maïskolf. Met alle ingrediënten door elkaar en zet weg totdat we de maïs gaan grillen.
- Kook ondertussen de witte rijst en laat deze volledig afkoelen.
- Na twee uur is het tijd om de sparerib te bekijken. Open de aluminiumfolie en kijk of de botjes zichtbaar zijn door het terugtrekken van het vlees. Is dit zo? Dan is het tijd om ze ingepakt van de bbq af te halen. Steek de bbq nu op naar 220 graden en plaats het gietijzeren rooster.
- Grill nu de maiskolf en de sparerib tot ze een mooie kleur hebben van het grillen. Lak de sparerib helemaal in met de lak die je eerder hebt gemaakt. Lak de maiskolf de laatste paar minuten in met de lak voor de maiskolf. Als ze klaar zijn dan pak je het in in aluminiumfolie en houd je het warm totdat de rijst klaar is.
- Zet nu de wok op de kamado (plaats het rekje van het rooster op zijn kop en de wok past er precies op). Heb je geen wok voor op je kamado, dan kun het beste binnen verder wokken.
- Laat de wok goed warm worden verwarm de zonnebloemolie. Bak de ui tot dit glazig oogt. Voeg daarna de knoflook toe en wok dit even een minuutje mee. Voeg nu de rijst en de sesamolie toe. Mix alles goed door elkaar. Wanneer de rijst goed warm is schuif je deze naar de zijkant, voeg je weer wat olie toe en bak je de twee uien. Roer goed door elkaar zodat het sappige scrambled eggs worden. Mix dit vervolgens met de rijst en voeg vervolgens sojasaus en zout toe. Roer dit goed door elkaar en eindig met de citroensap. Proef altijd om te kijken of je iets mist zodat je verhoudingen aan kunt passen! Garneer dit met koriander en bosui.
- Serveer de sparerib, maïskolf en de fried rice allemaal samen op een grote plaat of verdeel het al over vier borden. Eet smakelijk.