Twee Steaks Bernaise + Aardappeltjes + Salade, maar dan écht goed!
Aantal personen: 3-4
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Benodigdheden:
– The Meatboys kamado
– Skillet
– Metalen kom
– Kamado bestendige ovenschaal
Ingrediënten Bernaisesaus:
- Half kopje witte wijn azijn
- 2 Eidooiers
- 2 Fijngesneden sjalotjes
- Peper en zout
- 1el Dragon gedroogd
- Klont ongezouten gesmolten boter
- 1el Citroensap
- Scheutje water
Ingrediënten Steak, Aardappeltjes en Salade:
- 1 Onglet van The Meatboys
- 1 Outside skirt van The Meatboys
- Zonnebloemolie
- 400gr Lekkere aardappeltjes
- Rozemarijn
- 100gr Cherrytomaat
- 1 Komkommer
- Citroensap
- Goede olijfolie
- Zout en peper
Wat moet je doen?
- We starten met het maken van de bernaisesaus. Verwarm een skillet, voeg de sjalot, azijn, peper en wat dragon toe. Laat dit inkoken en vervolgens afkoelen. Na afkoelen vul je een andere pan met een scheutje water en breng aan de kook. Pak de metalen kom erbij en doe het ingekookte mengsel hierin, voeg 2 eidooijers toe en een klein scheutje water. Zet deze kom op de pan met water en draai het vuur laag. Roer goed door met een garde totdat de saus een beetje begint in te dikken. Voeg stap voor stap een klein beetje boter toe en blijf roeren. Wanneer je de gewenste dikte en textuur hebt haal je de kom van de pan, voeg je citroensap toe naar smaak, evenals dragon, zout en peper. Zet weg tot nader gebruik.
- Maak alvast de simpele frisse salade door de tomaatjes te halveren en komkommer in kleine kwartjes te snijden. Meng dit met goede olijfolie, citroensap, peper en zout naar smaak. Zet ook dit weg tot nader gebruik.
- Laat de onglet en de outside skirt op temperatuur komen. Maak de kamado voor de helft indirect en de andere helft direct klaar op circa 220 graden. Snijd de aardappeltjes in partjes, meng met lekkere olijfolie, verse rozemarijn, zout en peper. Laat deze circa 40 minuten bakken in de kamado. Roer een of twee keer door tijdens het garen.
- Zowel de onglet als de outside skirt mag ingesmeerd worden met zonnebloemolie (voor een goed krokantje) en gekruid worden met zout en peper. Wanneer de aardappeltjes bijna klaar zijn kun je de onglet en de outside skirt klaar gaan maken. We mikken op medium-rare, dus we garen beide kanten (of rondom) een mooie korst tot een kerntemperatuur van 50 graden. Daarna pakken we het vlees in in aluminiumfolie. Laat het vlees 5-10 minuten rusten en de kerntemperatuur zal rond de 52-54 zijn.
- Snijd het vlees haaks op de draad, serveer op een grote plank met alle aardappeltjes, de bernaisesaus en de frisse salade. Comfortfood zoals het zou moeten zijn. Eet smakelijk!