Chateaubriand met klassieke rode wijnsaus 
Aantal personen: 2 tot 4
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 90 minuten
Benodigdheden:
– Meatboys kamado
– Meatboys skillet
– Slagerstouw
– Kernthermometer
Ingrediënten:
- 1 Chateaubriand
- Rozemarijn
- Bol knoflook
- Fles rode wijn
- Halve sjalot
- 2tl balsamico azijn
- Kopje runderbouillon
- Tijm
- Peterselie
- (Room)boter
Wat moet je doen?
- Steek de barbecue aan tot 140 graden en maak het klaar om indirect te garen.
- Maak de chateaubriand schoon. Je snijdt de silverskin weg en verwijderd stugge delen vet. Knoop het vlees vervolgens vast met een paar takjes rozemarijn.
- Gaar de chateaubriand indirect op de kamado tot een kern van 46-48 graden. Pak deze in aluminiumfolie in wanneer dit is bereikt. Snijdt de knoflook en sjalot fijn.
- Wanneer het vlees is ingepakt maak je de barbecue klaar om direct te bakken. Dit mag tussen de 200-250 graden zijn. Verwarm de gietijzeren skillet en smelt de boter.
- Voeg 3 teentjes knoflook toe en bak het vlees aan alle kanten kort aan tot deze mooi bruint. Pak het vlees weer in en laat 10-15 minuten rusten.
- Ondertussen maak je in dezelfde skillet de rode wijn saus. Het restant van het bakken gebruik je voor de smaak. Voeg aan deze hete skillet nog een klontje boter toe, laat smelten en vervolgens kun je de tijm en knoflook erbij doen. Roer door tot dit mooi is gekleurd.
- Nu schenk je er een glas rode wijn bij, 2tl balsamico azijn en een kopje runderbouillon. Laat dit 10-15 minuten inkoken totdat de saus stroperig genoeg is.
- Pak het vlees uit en snijd het vervolgens in mooie plakjes. Serveer met peterselie en de rode wijn saus.
Bestel nu de chateaubriand bij The Meat Boys: https://www.themeatboys.nl/product/chateaubriand-ca-700-gr-vers-argentijns-kwaliteitsvlees/
Chateaubriand (grass-fed)
De chateaubriand wordt gesneden van de kop van de ossenhaas. Ossenhaas wordt ook wel de runderhaas genoemd. De ossenhaas staat bekend als een luxe stuk vlees doordat het héél erg mals is, en er geen vet aan zit. Ossenhaas is een premium stuk rundvlees en is in Nederland één van de meest gegeten soorten, samen met de entrecote en de rib-eye. Van de ossenhaas kun je filet mignon of tournedos snijden. Het middenstuk of de kop wordt vaak gebruikt als chateaubriand. Het is eenvoudig te bereiden in de pan, op de barbecue of in de oven.