Gerookte whisky Iberico rack met knoflook – zoete aardappel puree
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 75 minuten
Aantal personen: 5-7 personen
Wat heb je nodig?
(Kamado) Bbq
Rookhout snippers
Kernthermometer
Saus kwast
Aluminiumfolie
Vijzel/ keukenmachine
Ingrediënten:
Iberico varkensrack ca. 1.9 kg
Zoete aardappels ca. 2 kg
Whisky ca. 200 ml
Bruine suiker 4 el
Knoflook 1 bol
Zeezout 200 gram
Knoflook poeder 1 el
Pistache noten 150 gr
Klontje roomboter
Week 2 handjes (whisky) rookhout snippers een uur in ca. 75 ml whisky aangevuld met water. De pistachenoten fijnmalen in een vijzel of keukenmachine.
Voorbereiding:
Vlees:
Pak het vlees uit de verpakking, dep droog en snijd de vetlaag kruislings in. Eventuele loshangende stukjes wegsnijden. Meng het zeezout met de bruine suiker en de knoflookpoeder en voeg daar ca 75ml whisky aan toe. Wrijf het vlees goed in met het mengsel en laat afgedekt in de koelkast een uur pekelen/marineren.
Zoete aardappels en knoflookbol:
Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken van ca 3 x 3 cm. Een kwartiertje voordat het vlees klaar is kook je de aardappels voor 8 minuten in zout water. Van de knoflookbol snijd je van de bovenkant een halve cm af zodat de teentjes open komen te liggen. Zet de bol in een stukje dubbel aluminiumfolie, giet er olijfolie over en bestrooi met peper en zout.
Bereiding:
Een half uur vantevoren haal je het vlees uit de koelkast en spoel je het af onder koud stromend water. Daarna droogdeppen met keukenpapier.
Bereid de bbq voor in een indirecte opstelling bij een temperatuur van ca. 130 °C. Laat de rookhoutsnippers uitlekken en doe ze in een rookbuis of aluminiumfolie met gaatjes en leg tussen de gloeiende kolen. Plaats een kernthermometer in het dikste deel van het rack en leg het vlees op het rooster, de bol knoflook leg je ernaast.
Voor de aflaksaus meng je de laatste 50 ml whisky met gelijke delen honing en je favoriete bbq saus, laat dit op een laag vuurtje 10 minuten inkoken. Bij een kerntemperatuur van ca. 55 °C lak je het hele rack rondom af met de saus. De bol knoflook kan van het rooster af. De zoete aardappels kunnen nu 8 minuten gekookt worden. Daarna afgieten, een klontje roomboter erbij en van de knoflook bol knijp je alle teentjes er bij uit. Goed doormengen en stampen, als laatst nog wat versgemalen zwarte peper erbij en nu afgedekt in de pan laten staan.
Bij een kerntemperatuur van 63 °C (60 – 75 min.) mag het vlees van het rooster en laat je het 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Als het vlees gerust heeft snijd je het tussen de botjes door, 1 of 2 botjes aan elkaar. Serveer de zoete aardappel puree op een bord, strooi wat van de gemalen pistache noten erover en leg die heerlijk sappige whisky gerookte Iberico rack er bovenop. Serveertip: een lekkere frisse salade met komkommer, tomaat en fetakaas gaat goed samen met dit gerecht. Eet smakelijk!