Japanse wagyu a5 platter met gegrilde paksoi en homemade chili-knoflookolie
Aantal personen: 2-3
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Benodigdheden:
– The Meatboys kamado
– Grote skillet of plancha
– Keukenmachine
Ingrediënten:
- 1 Wagyu entrecote A5 van The Meatboys
- 1 of 2 Paksoi
- Sesamolie
- Peper en zout
- Sushirijst
- 10 Gedroogde chili’s
- 10 Knoflooktenen
- 0,5l Zonnebloemolie
- 1tl Zout
- 2tl Suiker
- 1tl Chinese 5 spices
- 1 Steranijs
- 3 Laurierblaadjes
- Sojasaus
Wat moet je doen?
- Start met het maken van de chili-knoflookolie. Verwerk de chili’s en knoflook maximaal fijn in je keukenmachine. Zet alle olie op, voeg zout, suiker, 5 spices, steranijs en de laurierblaadjes toe. Roer goed door. Voeg nu de chili en knoflook toe. Bak mee en blijf roeren zodat het niet verbrand. Wanneer alles licht kleurt zet je het vuur laag en blijf je roeren tot de knoflook een beetje crunchy is. Laat dit afkoelen voor gebruik en bewaar in een geschikte fles.
- Kook de sushirijst volgens verpakking en laat lichtjes afkoelen. Zo is sushirijst het gemakkelijkst verwerkbaar.
- Maak je kamado klaar om direct te grillen op 220-250 graden en/of in skillets of op de plancha te werken. Doe wat je prettig vindt, het kan allemaal.
- Kruid de entrecote licht met wat peper en zout. Bak de wagyu entrecote in ongeveer 2,5 minuut per kant voor een mooi korstje. Laat de wagyu niet eerst op kamertemperatuur komen voordat je deze gaat bakken. We willen medium/rare van binnen, maar wel een goed knapperig korstje. Terwijl je de wagyu entrecote bakt kunnen ook de paksoi stengels op de grill/plancha/pan. Schenk hier wat sesamolie overheen en breng op smaak met peper en zout. Bak de paksoi een paar minuten. Haal de wagyu entrecote van de kamado en laat een paar minuten rusten.
- Maak de ‘bolletjes’ voor de nigiri sushi klaar. Snijd de entrecote haaks op de draad in mooie plakken zodat ze goed over de sushirijst vallen. Portioneer de overige stukken mooi op een plank. De paksoi kun je in stukken snijden en samen met de overige sushirijst verdelen. Vul twee kleine kuipjes waarvan 1 met de chili knoflook olie en 1 met sojasaus. De wagyu is echt ongelofelijk lekker met de olie! Smakelijk!