Klassieke Beef Wellington
Klassieke Beef Wellington
Aantal personen: 2-4 | Totale tijd: 2-3u
Ingrediënten:
⁃ Kop van de ossenhaas (dit kan uiteraard ook met de lange haas)
⁃ Bakje kastanjechampignons
⁃ 2 Tenen knoflook
⁃ 1 Sjalot
⁃ 1 Pakje iberico jamon of serrano ham
⁃ Engelse mosterd
⁃ 1 Ei
⁃ Verse rol bladerdeeg
⁃ Zout en peper
⁃ Plantaardige olie
⁃ Roomboter
Benodigdheden:
⁃ Pan (gietijzer indien bereiding op de barbecue)
⁃ Oven of barbecue waarop je indirect kunt werken
⁃ Vershoudfolie
⁃ Kernthermometer
⁃ Bakpapier of hittebestendige schaal
Wat moet je doen?
1. Snij de kop van de hele ossenhaas, kruid met alleen zout en laat op temperatuur komen.
2. Zet de pan op hoog vuur, verwarm een scheut olie en bak de ossenhaas hard 2-3 minuten per kant zodat de het vlees rondom goed dicht is geschroeid. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
3. We gaan nu de duxelle maken. Klontje roomboter in de pan. Zeer fijn gesneden champignons, sjalot en knoflook op middel-hoog vuur bakken. Laat een ruim kwartier bakken en roer door tot het een droge pasta is. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
4. Bestrijk het werkblad met een laag vershoudfolie dat 2,5 keer zo groot is als de ossenhaas en leg de ham overlappend op de folie. Maak er een vierkant van waar de haas goed op past.
5. Breng een laag van de duxelle op de ham. Leg de ossenhaas in het midden op de ham en de duxelle. Rol dit strak op en gebruik de vershoudfolie hiervoor. De ossenhaas moet volledig bedenkt zijn met de ham en rondom met het champignonmengsel. Laat dit een half uur in de koelkast staan.
6. Breng de of oven barbecue indirect naar 220 graden.
7. Rol het bladerdeeg uit en leg het vlees in het midden. Vouw het vlees strak in de bladerdeeg. Sluit overal goed af.
8. Leg het geheel in een ovenschaal of op een vel bakpapier. Klop het eitje en smeer de wellington hier mee in. Maak met een vork mooie diagonale lijnen over het deeg en versier het geheel naar eigen idee met het overige bladerdeeg.
9. Prik de thermometer door het deeg in het midden van de vlees. Plaats in de oven of op de barbecue tot een kerntemperatuur van 52 graden wordt bereikt. Laat 15 minuten staan voordat je aansnijdt.